bob_best, ja kupiłem te i po problemie
Zawyżanie wskazań wskaźnika poziomu paliwa
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Zawyżanie wskazań wskaźnika poziomu paliwa
Witam!
Posiadam od miesiąca Octavię 1.4 TSI, przebieg ok. 2000 km i mamy pytań czy Wy też tak macie? O ile wiem, zbiornik paliwa ma 50l. Ostatnio mając jakieś 1-2mm powyżej 1/2 zatankowałem 30l (hmm...) i teraz zrobiłem ok. 120 km a wskazówka nadal 1/1. Chyba coś jest nie tak, pytanie czy TTTM i to jest tylko i wyłącznie wskazanie szacunkowe czy to u mnie coś nie tak? Bo tak sobie i jeżdżę i jeżdżę, w baku niby paliwo ma być, a potem się okazuje,ze płącę 200 zł za paliwo...
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam,
Esperynek
-
-
Re: Zawyżanie wskazań wskaźnika poziomu paliwa
Zamieszczone przez EsperynekWitam!
Posiadam od miesiąca Octavię 1.4 TSI, przebieg ok. 2000 km i mamy pytań czy Wy też tak macie? O ile wiem, zbiornik paliwa ma 50l. Ostatnio mając jakieś 1-2mm powyżej 1/2 zatankowałem 30l (hmm...) i teraz zrobiłem ok. 120 km a wskazówka nadal 1/1. Chyba coś jest nie tak, pytanie czy TTTM i to jest tylko i wyłącznie wskazanie szacunkowe czy to u mnie coś nie tak? Bo tak sobie i jeżdżę i jeżdżę, w baku niby paliwo ma być, a potem się okazuje,ze płącę 200 zł za paliwo...
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam,
EsperynekBlack magic
Komentarz
-
-
Mam podobnie i nie jest to odosobniony przypadek. W moim poprzednim mondeo MK3 2.0 TDCI (zbiornik 55 albo 60 l) było tak, że po zalaniu do pełna i wyjechaniu w trase, wskazówka schodziła z max dopiero po ok 250-300 km! Później zjeżdzała duzo szybciej, zwłaszcza po przekroczeniu połowy.
Miejmy jedynie na uwadze, że jest to wskazanie mechaniczne (a konkretniej taki pływaczek w baku przy pompie paliwa działający na zasadzie zmiany rezystancji, o ile sie nie myle) i moze on wprowadzać błąd.
Ne pewno nie ma sie co przejmować, bo w niczym to nie przeszadza
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz